Kiskastély Vendéglő :: Bóly


A Kiskastély rövid története

A Kiskastély Vendéglő épülete 1816-17-ben készült el a Batthyány-kastély közvetlen közelében.
Építését az indokolta, hogy az eredetileg siklósi birtokközpontot a család feje ekkoriban helyezte át Bólyba, és a húszezer holdnál is nagyobb uradalom központi irányítása önálló hivatali apparátust, illetve annak elhelyezésére szolgáló épületet kívánt meg. A kivitelező Eberl Károly pesti építőmester volt.

A 20. század elején Montenuovo Nándor herceg dolgozószobája is ebben az épületben volt található.

A herceg a föld kizsigerelése nélkül, fenntartható gazdaságra törekedett. Ennek érdekében utakat, telefonvonalat épített ki, a lakosságot is kiszolgáló víztornyot állított, traktorokat, gőzekét, kévekötő gépet használt. Az állatok ivóvize minden istállóba csővezetéken érkezett, egy gőzgép szivattyúzta a központi kútból a kitisztított etetővályúkba.

Az épület udvari szárnyában a hercegi személyzet tagjai laktak, például a parádés kocsis és a kastély főszakácsnője, illetőleg a családjuk.

A hatvanas évek közepén a Kossuth TSZ vásárolta meg az épületet, amely akkortól a munkásőrség bólyi bázisaként működött és az udvarában TSZ-tag családok éltek, majd később a helyi pártiroda is itt kapott helyet.

1990 után a helyi önkormányzat megvásárolta az épületet, melyet magántulajdonú nyomda- és papíripari vállalkozás bérelt, majd italdiszkontként is szolgált az épület.

Egyre sürgetőbb volt az épület alapos felújítása, mely végül 2013-ban kezdődött el és a helyi HVS-Bau Kft. nevéhez fűződik.twitter  tumblr  facebook